FIFFEN 2018 - Filmfest i Florø 26. januar - 3. februar - Florø Filmklubb

Fiffen 2018

Kjære filmklubbvenner!

Hei, hallo, og et godt nytt filmklubbår til alle våre venner der ute i det lille samfunnet vårt. Vi er snart klare med et nytt vårprogram, men før det skal vi jammen arrangere Fiffen i år også. Velkommen skal dere være, vi begynner fredag 26 januar, og holder på til og med lørdag 3 februar med arrangement av en eller annen sort. Vi tror det blir noe for enhver smak. Se bare her:

Fredag: Nattkino - Rocky Horror Picture Show.

I år som i fjor. Det hadde vært gøy om vi klarte å gjøre dette til en årlig happening. Rocky Horror er rett og slett verdens beste midnattsfilm, og jo mer publikum engasjerer seg, synger, danser og roper replikker, jo gøyere er det. Don't dream it, be it!

Lørdag: Kult- og Kung fu-film hele kvelden.

Denne dagen vier vi til vold, blod og Bruce Lee. Vi åpner med den første amerikanske martial-arts-filmen. Enter the Dragon, med Bruce Lee i hovedrollen, er fortsatt et høydepunkt i denne sjangeren. Har du aldri sett Bruce Lee slåss før har du virkelig noe å glede deg til. Selv folk som ikke liker karatefilmer lar seg gjerne fascinere av hans kattemyke bevegelser, merkelige mjauelyder, og slag og spark så hurtige at det fortsatt virker utrolig.

Etter den kommer Happy Hunting, som er et bidrag vi har fått tilsendt fra noen som gjerne ville være med på festivalen vår. En amerikansk film, som tidligere vel bare har vært vist på skrekkfilmfestivalen Ramaskrik her i Norge. Men Happy Hunting er ikke egentlig en skrekkfilm. Det er en skitten B-film. En action-thriller. Den har fått ganske gode kritikker, og vi håper folk setter pris på den.

Så avslutter vi med den japanske kult-klassikeren Battle Royale, som har hatt en enorm innflytelse etter at den kom i år 2000. Ikke minst som inspirasjon for det som i dag er verdens mest populære datspill, Player Unknown's Battlegrounds, eller PUBG som kidsa sier. Dette er en kjempefilm. 42 ungdommer, en skoleklasse på 40 stykker, inkludert en av de tidligere vinnerne og en som har stilt opp frivillig, blir kidnappet under en skoletur og blir kastet inn i en statsstyrt dødslek. De landsettes på en øde øy, og blir fortalt at det kun kan være en som forlater øya i live – de har tre dager på seg for å utrydde hverandre, og bli den ensomme overleveren. Litt som Hunger Games altså, bare bedre.

Søndag: Shetlandsgjengen på Kystmuseet

Denne dagen er kinosalen okkupert av den vanlige kinoen, men vi bryr oss ikke om det. Vi flytter til Kystmuseet, der de har lovt å holde kiosken åpen hvis noen vil ha kaffe. Her viser vi den gamle norske filmklassikeren Shetlandsgjengen, der selveste Shetlands-Larsen spiller seg selv. Et unikt historisk dokument.

Mandag: Barnefilm, Opera og ny norsk film.

Litt hummer og kanari her altså. Vi åpner med gratis barnefilm. Siv sover seg bort. Fortsetter med den filmatiserte sceneforestillingen Dido & Aeneas: Offend the Gods and Love Obey. Dette er også en film som vi har fått tilsendt fra noen som vil være med på Fiffen-moroa. Et hjertebarn av en kar som heter Anders Billing, som så forestillingen i Gøteborg, og ble så revet med at han fikk tak i fem kamerateam som uten løfte om en krone i lønn filmet forestillingen og lagde denne operafilmen. Til slutt kommer filmen Skyggenes dal. En norsk film fra i fjor som ifølge Fædrelandsvennene er sår, nifs, trist, melankolsk og vakker på samme tid.

Tirsdag: Mere norsk. Mere samfunnsaktuelt.

Tirsdag begynner vi med en kort dokumentar. Enda en sånn tilsendt Fiffen-film. Husker du meg heter den, og handler om Siri som fikk demensdiagnose i en alder av 38 år. Filmen følger henne, og to andre yngre demente i deres hverdag. Den er drøyt halvtimen lang, og en fin oppvarming til hovedretten Natta pappa henta oss. En personlig dokumentarfilm som blander hjemmevideoer, animasjon, og en nær fortellerstemme for å vise oss veien gjennom en utrygg barndom. Siste film denne dagen er Jan Vardøens Det norske hus, som er en politisk satire om å være fremmed i Norge og måtte lære seg ny kultur og nye kjøreregler. Vardøen har skrevet manus sammen med Knut Nærum, og dette er også et innsendt Fiffen-bidrag.

Onsdag: Quiz på Vesle Kinn

Denne våren blir det quiz på Vesle Kinn en onsdag i måneden, og hva er mer naturlig enn å begynne midt i Fiffen? Meld på lag til florofilmklubb@gmail.com.

Torsdag: Gjør plass til kidsa.

Torsdag er ungdommens dag i Fiffen. Flora Frivilligsentral sier de skal ordne med noe gratis popcorn eller noe sånt, og alle filmene er rettet mot fjortisene i alle aldre. Vi begynner med Martha og Niki, som er en svensk film om to jenter som deltar i verdens største street dance-konkurranse. Denne håper vi faller i smak, ikke minst hos alle dem som bruker fritida på dans her i byen. Så skviser vi inn en kortfilm, et tilsendt Fiffen-bidrag, som vi likte veldig godt. Den heter Påfugl blant duer, og handler om seksualitet, identitet og mobbing. Den forteller en fin og kompleks historie på bare 15 minutter. Siste film denne dagen er den svenske Udødelige, eller Eternal Summer som de har kalt den på engelsk. En road movie om ung kjærlighet og ran.

Fredag: Nattkino med zombier

Fredag er det nattkino med George A Romeros Night of the Living Dead, som er filmen som startet hele den populærkulturelle zombie-sjangeren, og som mange vil hevde fortsatt er den beste zombiefilmen.

Lørdag: Med plank og strenger, med mat, film og drikke på Newton-rommet, Quality og Vesle Kinn.

Vi begynner dagen på Newton-rommet. Vegard Hjartholm fra Sandane holder gitarworkshop der du kan få være med og bygge din egen boksgitar. For 1599 kroner får du ditt eget instrument, en slide, et plekter, og en innføring i hvordan du spiller på den. I tillegg er det jo kult å skryte av at du har bygd ditt eget instrument? Prisen inkluderer et årsmedlemsskap i filmklubben, men synes du det er for dyrt, men er nysgjerrig på hva dette er for noe, er det bare å komme innom likevel. Vi viser film med blues-referanser i amfiet på Newton-rommet, og det blir sikkert mulig å både se og høre boksgitarer. Kanskje prøve også?

Når vi er ferdig på Newton-rommet går turen til Vesle Kinn der Vegard skal snakke litt om boksgitarens historie, og spille litt for folk som vil høre på. Kanskje blir noen av de som er med og bygger gitar med og spiller litt også? Om de vil?

Og etter Vesle Kinn fortsetter vi ned på Quality Hotel, der det blir vist noen filmsnutter, vi skal kåre en slags vinner av Fiffen 2018 av de innsendte bidragene. Etter det blir det servert mat. Jeg kjenner jeg blir sulten bare av å skrive det.

Etter det er Fiffen 2018 ferdig, men jeg har glemt å nevne at i tillegg til dette har vi et kortfilmprogram. Mandag til fredag i biblioteket viser vi kortfilmer mellom 11.00 og 14.00. Vi ba folk sende oss filmene sine, og de sendte så mange at vi hadde ikke sjangs til å gi dem en rettferdig behandling. Nesten 3000 bidrag fikk vi, fra hele verden. Vi har plukket ut et utvalg på rundt 50 filmer, og det er dem vi viser i biblioteket i løpet av uka. Kall det gjerne en drop-in kino, der folk som kommer forbi kan sette seg ned og se en film eller to mens de er ute for å låne bøker eller lese aviser.